Monarda spp.

DENUMIREA STIINTIFICA: Monarda spp.

ETIMOLOGIA: a primit numele in memoria botanistului spaniol Nicolas Monarde (1493-1588).

DENUMIREA POPULARA: Menta indiana

IMAGINEA:

Monarda

FAMILIA: Lamiaceae

ORIGINEA: America de Nord

DESCRIEREA PLANTEI:

Tipul plantei: erbacee, perena
Dimensiuni: H= 70-150 cm .
Frunzele: sunt dispuse in forma de perechi, zimtate pe margini, ovale la baza si usor alungite spre varf. Pot atinge 15 cm lungime si 5 cm latime.
Florile: rosii, albe, roz, lila, cu un diametru de 3-8 cm, cu petale zburlite, de un efect deosebit. Infloreste de la sfarsitul lui iunie pana la sfarsitul lui august.

INMULTIREA:

1. Prin seminte semanate la sfarsitul iernii, dar plantele rezultate din seminte nu reproduc fidel caracterele plantei mama, obtinandu-se de multe ori rezultate diferite.
2. Prin diviziunea tufei, fie primavara( in martie-aprilie), fie toamna (in septembrie-octombrie), pentru tufele care au minim 3 -4 ani, diviziune foarte necesara, atat pentru rarirea planteicat si  pentru a evita extindrea exagerata a acesteia (este o planta invaziva).

CONDITII DE CULTIVARE:

Solul: are nevoie de un pamant permeabil.
Expunerea: insorita sau partial umbrita. Tinuta la umbra nu va inflori la fel de spectaculos ca  o planta tinuta la soare.
Temperatura: vara iubeste caldura. Suporta si iernile reci (in timpul iernii planta „moare", revenind la viata, in toata splendoarea , primavara.
Umiditatea/apa: udare normala, insa niciodata pamantul sa nu ramana uscat total.

BOLI SI DAUNATORI: fainarea

UTILIZAREA: Este o planta melifera. Indienii Oswego o foloseau pentru prepararea ceaiurilor si a altor bauturi de leac. Frunzele plantei au gust mentolat-acrisor si pentru asta pot fi folosite la condimentarea fripturilor si salatelor. I se atribuie si virtuti terapeutice diverse: carminativa, diuretica, antifebrila, sudorifica si antiseptica.

SPECII SI VARIETATI:
M. didyma - cea mai des intalnita; M. fistulosa- mai robusta, rezistenta la seceta; M. Bowman ; M. Alba ; M. Granite Pink ; M. Pink Delight ; M. Cambridge Scarlet ; M. Jacob Kline ; M. Gardenview Scarlet ; M. Violet Oueen; M. Scorpio.

BIBLIOGRAFIA:

www.isaisons.free.fr
Florian Toma, Ingrijirea si pregatirea pentru iarna a speciilor floricole din parcuri si gradini.

FISA REALIZATA DE: Mihaela Giurgiu

 

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site