Passiflora spp.

DENUMIREA STIINTIFICA: Passiflora spp.

ETIMOLOGIE: passio = pasiune; floris = floare

DENUMIREA POPULARA: Floarea pasiunii; fructul pasiunii, maracuja
FAMILIA: Passifloraceae

ORIGINEA: Mexic

DESCRIEREA PLANTEI: Planta este o liana. Frumusetea ei bizara evoca, cu putina imaginatie, instrumentele pasiunii lui Christos: corola este coroana de spini, cele 3 stiluri ale pistilului sunt cuiele, iar staminele ciocanul
Tip de planta: liana
Dimensiuni: 8 - 12 m
Frunzele: Este o planta agatatoare, cu tulpini si ramificatii simple, care pot atinge si 10 m lungime, prevazute cu carcei si frunze lobate sau digitate
Florile: Frumoasele flori mari, parfumate, pana la 6 cm in diametru, apar la capatul frunzelor; au 5 petale, 5 sepale, 5 stamine, corola "filament" si un pistil
Fructele: Fructele comestibile, parfumate, ovale (4-6 cm), cu suprafata neteda si stralucitoare, devin violete sau galbene la maturitate (depinde de varietate) au pulpa galbena, gelatinoasa, racoritoare si in acelasi timp delicioasa, bogata în vitamina C.

INMULTIREA: Desi originara din America de Sud, Passiflora este aclimatizata în Europa. Inmultirea se face prin seminte, sau prin butasi semilemnificati, in vara, si tot vara poate fi inmultita prin marcotare

CONDITII DE CULTIVARE:
Solul: Necesita un sol bogat, reavan, bine drenat, din primavara pana toamna. Substratul de cultura este format din pamant de frunze, mranita si pamant de gradina
Expunerea: Plantati Passiflora, de preferinta, intr-un loc adapostit din gradina, recomandat pe fatada sudica a casei voastre, si aveti grija sa ii oferiti suporti de care sa se agate in timpul verii, caci ea poate sa se catere pana la 7-8m.
Temperatura: in conditii de crestere in sera sau apartament necesita aerisirea regulata a spatiilor; este posibil sa fie aclimatizata aproape peste tot, cu conditia sa i se asigure o buna protectie iarna, sub forma unui strat gros de frunze, paie sau fan uscat (chiar si la -15oC)
Umiditatea/apa: Solul trebuie sa fie umed, planta are nevoie de udare regulata. Iarna se reduce udarea

SFATURI DE INGRIJIRE: Se fertilizeaza de doua ori pe luna, in perioade de crestere si inflorire. Excesul de fertilizare poate duce la dezvoltarea plantei, defavorizand inflorirea.
Daca; puneti Passiflora in ghiveci, in casa, pe balcon sau pe terasa, plantati-o într-un ghiveci mare, pentru ca radacinile sa isi faca loc, pe masura ce planta se dezvolta. Amplasati ghiveciul in plin soare. In timpul verii, planta se va uda din abundenta si, daca este nevoie, primavara puteti taia tijele dizgratioase, pana la a ajunge la forma dorita.
Toamna, se poate taia pana la 15 cm fata de sol, înainte de a o proteja pentru a o feri de frig. Primavara urmatoare asteptati ca temperatura solului sa se stabilizeze înainte sa o descoperiti. Ea va renaste, din ce in ce mai frumoasa, si pe perioada verii va va da flori minunate.


BOLI SI DAUNATORI: Este atacata frecvent de paduchi, musculita alba si paianjenul rosu. Se trateaza planta contra acestor daunatori, pana la disparitia insectelor si a larvelor.

SPECII, VARIETATI: Exista specii cultivate pentru fructele lor comestibile, bogate in vitaminele A si C; se consuma cand sunt coapte, in salate de fructe, creme, inghetate, serbeturi, sau sub forma de sucuri: sucuri de fructe, limonade, siropuri, coctailuri.
Principalele tari producatoare: Australia, Africa de Sud, Brazilia, Fiji, Hawai, Peru si Sri Lanka.
Genul cuprinde peste 400 specii si varietati interesante, de provenienta, in procent de 95%, din America de Sud; cateva specii rare provin din Asia, Australia si din America de Nord.
- Passiflora alata - cu flori rosii si parfum imbatator
- Passiflora caerulea - cu fructe comestibile
- Passiflora grandiflora - cu flori mari
- Passiflora edulis - i se mai spune fructul pasiunii, Maracudja
- Passiflora quadrangularis - flori rosii, fructe portocalii, frunze semi-persistente.
- Passiflora citrina

OBSERVATII: In habitatul ei natural, Passiflora creste pe marginea campurilor si în alte locuri fertile si umede ale regiunilor tropicale din America de Sud. Passiflora incarnata creste în acelasi tip de habitat, numai ca ea se poate intalni in estul SUA, din nordul Floridei pana la frontiera cu Ontario.


DISCUTII DESPRE PLANTA:
http://hertha.free-bb.com/sujet-245928-365323-39300-0-Passiflora.html

FISA REALIZATA DE: Mirela Petrut


Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site