Phoenix dactylifera

DENUMIREA STIINTIFICA: Phoenix dactylifera

ETIMOLOGIE: phoenix=fenician (de la fenicienii care au raspandit planta in multe zone ale Mediteranei); dactylos (gr.)= deget+ fero= port, purtator, in traducere libera: purtator de degete, care are fructele in forma de deget.

DENUMIREA POPULARA: Curmal (rom.); Palmier-dattier (fr.), Date palm (eng.)

IMAGINEA:

FAMILIA: Arecaceae

SUBFAMILIA: Corryphoidae.

ORIGINEA: greu de precizat, probabil Africa de Nord si Orientul mijlociu, intre 15-30 de grade latitudine nordica.

ISTORIC: planta este cultivata in Orient deja de pe la 6000 a. Chr. Fenicienii au raspandit-o mai apoi in toata zona Mediteranei. Ulterior a fost introdusa intr-o serie de zone calde, in sudul Americii in sec. al XVI-lea, iar in Australia mai tarziu, in sec. al XIX-lea.
In Egiptul antic, curmalul era un simbol al fertilitatii, iar in antichitatea Greco-romana, palmierul era socotit un simbol al victoriei, fiind adesea decernat spotivilor invingatori in intreceri. In lumea crestina, frunza de curmal este un simbol al pacii.

DESCRIEREA PLANTEI:
Tip de planta: palmier de mari dimensiuni, cu crestere rapida dupa primii trei ani de viata.
Dimensiuni: poate ajunge, in mediul sau natural, la 30 m inaltime. Tulpina este cilindrica, inalta, groasa, cu un diametru de 30-40 cm.
Frunzele: sunt persistente, de culoare gri-verzui, penat-compuse, cu foliole rigide, foarte mari, ajungand la 4-7 m. Trunchiul nu este ramificat, iar coroana apicala este in mod obisnuit formata din 20-30 de astfel de frunze.
Florile: Plamierul este unul dioic, avand atat flori barbatesti, cat si femeiesti. Galbene, grupate in inflorescente, cele femeiesti sunt mai mari. Polenizarea o face vantul sau poate fi facuta artificial. Primele flori barbatesti apar la varsta de 3 ani, cele femeiesti mai tarziu, pe la 5-6 ani.
Fructele: se numesc curmale, au forma ovoidala, o lungime de aprox. 4-5 cm, fiind initial portocalii, iar mai tarziu, spre coacere, brune. Palmierii cultivati in zona de clima temperata nu au mari sanse sa fructifice sau daca fructifica, curmalele nu reusesc sa ajunga la maturitate din lipsa de suficienta caldura. Pentru coacerea fructelor sunt necesare temperatura de 38-40 de grade. Fructele se coc in septembrie-octombrie.Cel mai adesea, fructificarea incepe destul de tarziu, dupa ce planta a ajuns la 10 ani.

INMULTIREA: se poate inmulti fie prin seminte, fie prin prelevarea lastarilor care cresc la baza tulpinei. Prima metoda este mai anevoioasa. Germinarea semintelor este destul de rapida (1-2 luni), dar planta creste extreme de incet in primii trei ani de viata. Semintele proaspete au mult mai mari sanse de germinare. Inainte de a fi puse in pamant, semintele se tin o zi in apa calda. A doua metoda este mai avantajoasa caci nu numai ca planta are o crestere mai rapida, dar se si conserva mai bine calitatile speciei. Pentru ca un exemplar nu poate produce pe parcursul vietii prea multi lastari laterali (doarc 10-20), azi se face inmultirea prin tehnologie in vitro.

CONDITII DE CULTIVARE:
Solul: bine drenat, bogat in substante nutritive
Expunerea: la lumina multa, in plin soare.
Temperatura: este unul dintre palmierii cei mai rezistenti la frig, radacina celor maturi putand suporta pana la -12 grade Celsius. Partea aeriana ingheata la temperaturi sub -8 grade.
Umiditatea/apa: vara are nevoie de multa apa, cantitatea de apa necesara fiind direct proportionala cu temperatura.

BOLI SI DAUNATORI: cea mai periculoasa boala este una vasculara, numita Fusarium oxysporum

SPECII, VARIETATI: Sunt enorm de multe varietati de curmal. Numai in Alegeria au fost inventariate vreo 1300. In functie de fructe, curmalii se impart in curmali cu fructe seci si cu fructe zemoase, ultimele fiind mult mai cautate pe piata europeana.

OBSERVATII: Acest palmier este vital pentru unele zone ale Asiei si Africii caci este utilizat aproape integral, motiv pentru care e considerat un arbore al providentei. Trunchiul este folosit in constructii sau pentru combustibili, frunzele uscate pentru acoperisuri de case, frunzele verzi ca legume, iar fructele se consuma in stare proaspata, pentru bauturi fermentate (inclusiv otet) sau conservate, sub forma de dulceturi. Nu in ultimul rnd, trebuie spus ca acest palmier mobileaza oazele desertului, reusind sa-l faca mai suportabil.

SURSE BIBLIOGRAFICE:
http://www.france-palmier.com/especes-rustiques/phoenix-dactylifera.htm
http://gardenbreizh.org/modules/gbdb/plante-209.html
http://palmiers.bretagne.free.fr/phoenix_dactylifera_fichiers/phoenix_dactylifera.htm
http://fr.wikipedia.org/wiki/Palmier-dattier#Description
http://ressources.ciheam.org/om/pdf/a14/92605110.pdf

FISA REALIZATA DE: Hertha


Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site