Sandersonia aurantiaca

DENUMIREA STIINTIFICA: Sandersonia aurantiaca

DENUMIREA POPULARA: Lampioane chinezesti sau clopot de Craciun, pentru ca, in emisfera sudica, infloreste in perioada Craciunului.

IMAGINEA:

 

FAMILIA: Colchicaceae

ORIGINEA: Africa de Sud

DESCRIEREA PLANTEI:
Tip de planta: este o planta bulboasa, membra a familiei crinilor, care poate fi cultivata cu usurinta in interior sau in ghiveci, pe terasa.
Dimensiuni: poate atinge maxim 60 cm.
Frunzele: asemanatoare cu ale Gloriosei rotschildiana - lanceolate, verzi. Cata vreme planta nu este inflorita, atractia ei este mentinuta de aparenta exotica a frunzisului verde.
Florile: clopotele galbene, care par niste lampioane chinezesti, care se reinoiesc regulat pe lungimea tijelor pe parcursul intregului sezon. Florile pot dura intre 10 - 20 zile.

INMULTIREA:

Se inmulteste  prin separarea tuberculilor (toamna) si replantarea lor (primavara).

CONDITII DE CULTIVARE:

Este recomandat a se cultiva planta in exterior, dar numai in perioada lunilor de primavara si vara. Se poate planta la 7 - 10 cm adancime. In timpul perioadei de repaus vegetativ, este posibil de a pastra rizomii separat, bine curatati si uscati, intr-un loc racoros, uscat si la umbra.
Planta nu prezinta nici o dificultate de cultura;
In timpul iernii, rizomii se vor conserva ambalati in hirtie de ziar; trebuie sa fie verificati periodic, pentru a se evita degradarea lor, in cazul unei pastrari incorecte (umiditate, caldura, lumina).

Solul: prefera un sol bine drenat, ideal format din doua parti turba, o parte nisip si o parte de muschi sphagnum.

Expunerea: in timpul perioadei de vegetatie, amplasati planta la semi-umbra, ferita de vant, dar sa primeasca citeva ore de raze solare directe. O fereastra cu expunere estica este cea mai indicata pentru cultivarea acestei plante.

Temperatura: rezista la temperaturi cuprinse intre 4 si 40 grade Celsius.

Umiditatea/apa: in timpul cresterii, se va uda o data sau de 2 ori pe saptamina, doar daca solul este uscat cel putin o singura zi. Daca este cultivata in exterior, in prezenta ploilor putem suspenda udarea. Pentru a evita putrezirea rizomilor, nu se va uda solul in exces.

SFATURI DE INGRIJIRE:

In regiunile reci, se conserva bulbul la maxim 13 grade. Se curata rizomul si se pastreaza in muschi sphagnum uscat sau in hirtie de ziar.
Dupa inflorire, se rareste udarea si fertilizarea, permitind plantei sa intre in repaus, urmind ca apoi, sa se ude planta citeva luni inainte de perioada de inflorire (se recomnada perioada de repaus de 3 luni). Planta necesita un suport pentru a se catara sau sprijini.
Se va feriliza planta pe timpul perioadei calduroase, la fiecare 10-15 zile, adaugind in apa de udare un ingrasamint specific pentru plantele bulboase.

BOLI SI DAUNATORI:

In timpul verii este expusa atacului acarieniilor, paduchilor testosi si fainarii.
Rizomii se deshidrateaza, daca sunt pastrati, pe timpul iernii, la o temperatura prea mare sau pot putrezi, daca sunt expusi la frig si umiditate, iarna.
Frunzele devin lucioase (naclaioase, unse) sub atacul paduchilor. Treceti peste ele un burete imbibat in apa cu sapun. Daca atacul este sever, aplicati un insecticid , repetind operatia daca este necesar.
Paduchii testosi formeaza mici coji maronii pe spatele frunzelor. Eliminati-le cu ajutorul unui betigat cu vata, imbibat in alcool; in caz de atac sever, utilizati in insecticid sistemic.

SPECII, VARIETATI: este singura specie a acestui gen.

FISA REALIZATA DE: Madalina Mateuca


Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site